WACHT NIET TE LANG MET HET BOEKEN VAN UW VLUCHTEN VOOR HET ZOMERSEIZOEN!

Zoek een vliegtuig, een stad of informatie…

Leider in het wereldwijd verhuren van privéjets

2023 trends in de zakenluchtvaart

Verhuur van privéjets
sinds 1991

20 000
beschikbare apparaten

40 000
vluchten uitgevoerd

100 000+
passagiers vervoerd

4,9/5
klanttevredenheid

100%
CO2-compensatie

Van 2019 tot 2022 beleeft de zakenluchtvaartsector enkele historische jaren. De privéluchtvaart trok nieuwe klanten aan tijdens Covid. De cijfers voor de zakenluchtvaartsector in 2023 wijzen op ongekende niveaus. Na een periode van turbulentie en een vertraging van de activiteit aan het einde van 2022, hebben alle spelers in de zakenluchtvaartmarkt hun ogen gericht op de trends voor 2023. Wordt 2023 een startjaar voor de zakenluchtvaart of een jaar van aanhoudende groei? Wat is de uitkomst van 2022 voor deze nichemarkt? Welke uitdagingen liggen er in het verschiet voor vliegtuigfabrikanten, luchtvaartmaatschappijen en makelaars? AEROAFFAIRES blikt terug op 2022 en deelt de trends voor de zakenluchtvaart in 2023.

2022 was een atypisch jaar voor de zakenluchtvaartsector:

Recordvraag naar privévluchten in 2022.

WingX, een specialist in luchtvaartgegevens, heeft zojuist de wereldwijde cijfers voor de zakenluchtvaart bekendgemaakt. Eind 2022 zal de wereldwijde zakenluchtvaartmarkt met 10% groeien. In Europa doet de zakenluchtvaartmarkt het erg goed. De European Business Aviation Association (EBAA) heeft een stijging van 11,8% ten opzichte van 2021 aangekondigd. In Europa werden dit jaar in totaal 793.152 vluchten geregistreerd. Ondanks deze goede prestaties merken de spelers in de sector (luchtvaartmakelaars en luchtvaartmaatschappijen) een vertraging op. Deze wordt geschat op 13,6% sinds oktober 2022. Deze vertraging is niets om je zorgen over te maken. Het is een gemeenschappelijk fenomeen van de 3 voorgaande jaren. Nee, de privéjet is niet dood. De luchthaven Parijs Le Bourget staat bovenaan de lijst van meest dynamische luchthavens in Europa. Volgens de EBAA is het verkeer er met 24,1% toegenomen. Londen (Farnborough en Luton) en Zwitserland (Genève Cointrin en Zürich) behoren ook tot de snelst groeiende luchthavens in 2022. Tot slot staat de luchthaven Istanbul-Ataturk op de 10e plaats, met een verkeerstoename van 17,6% in 2022.

De zakelijke luchtvaartmarkt opgeschud door ‘jet bashing’:

Terwijl de zomer in Europa in volle gang is, heeft jet bashing zichzelf uitgenodigd op het feest deze zomer 2022. De controverse rond het gebruik van privéjets is zonder waarschuwing opgelaaid. Sommige politici hebben het vuur aangewakkerd door voor te stellen om privéjets te reguleren, te belasten of zelfs te verbieden. Spelers uit de zakenluchtvaartsector namen het woord om dit productiemiddel te verdedigen. Het was een uitgelezen kans om de voordelen van dit type luchtvaart uit te leggen en “nee” te zeggen tegen “Flygskam”, de schande van het vliegen. Dit was het geval voor Isabelle Clerc, CEO van AEROAFFAIRES, die was uitgenodigd door de grote media. M6, TF1 en BFM gaven haar allemaal het woord. Ze was in staat om uit te leggen hoe belangrijk het is om de toekomst van de zakenluchtvaart op lange termijn veilig te stellen, een bron van productiviteit voor degenen die er gebruik van maken.Jet bashing is het bekritiseren van het gebruik van privévliegtuigen, meestal om milieuredenen. Critici beweren dat overmatig gebruik van privévliegtuigen bijdraagt tot de uitstoot van broeikasgassen en luchtvervuiling, en dat dit bijzonder onverantwoord is in een tijd waarin milieuoverwegingen steeds belangrijker worden.

Een gespannen economische en politieke context, een bron van turbulentie eind 2022:

  • Een conflict in Oekraïne met negatieve gevolgen voor de luchtvaartsector:

De vernietiging van deAntonov-225, het legendarische en strategische vrachtvliegtuig van Oekraïne, leidde tot een reeks sancties tegen Rusland ensinds februari 2022 zijn er steeds meer vliegverboden. Op initiatief van de Britten, gevolgd door de VS, Europa en Canada, is het luchtruim geleidelijk aan gesloten voor alle Russische vliegtuigen. In ruil voor sancties mochten ze niet meer over deze landen en continenten vliegen.Deze open oorlog in het luchtruim wordt een echte hoofdpijn voor bedrijven in de zakenluchtvaart. Ze moeten hun vluchtroutes voortdurend aanpassen. Sommige routes worden verlengd, waardoor de prijs van privéjetreizen stijgt.

  • Schommelende wisselkoersen, die een negatieve impact hebben op de zakenluchtvaart.

Luchtvaartmaatschappijen zijn in grote mate blootgesteld aan wisselkoersschommelingen. Ze hebben kosten in vreemde valuta en inkomsten in lokale valuta. Brandstofkosten, aankoopkosten van vliegtuigen en onderhoudskosten zijn hier voorbeelden van. Wisselkoersschommelingen hebben een grote invloed op de kosten en marges van luchtvaartmaatschappijen, en dit jaar, 2022, was de wisselkoers ongunstig voor luchtvaartmaatschappijen. Als gevolg daarvan zijn hun bedrijfskosten gestegen, waardoor hun winstmarges zijn gedaald.

  • Een uitzonderlijke stijging van de brandstofprijzen in 2022.

Brandstof vertegenwoordigt ongeveer 30% van de exploitatiekosten van luchtvaartmaatschappijen. In 2022 zal de prijs van paraffine in de zakenluchtvaart explosief stijgen. Net als de commerciële luchtvaart zal deze sector onmogelijk kunnen ontsnappen aan de impact van deze stijging op de prijs van privéjetvluchten, dietegen 2022 naar schatting met 80% zal stijgen. De prijs van een vat olie is gestegen van 75 dollar naar 135 dollar op zijn hoogste niveau. Daarbij komt nog het Europese embargo op Russische vaten, dat de brandstofprijzen opdrijft. En deze trend zou zich in 2023 kunnen voortzetten.

In 2023 staat de zakenluchtvaart voor een aantal uitdagingen:

De harten van het grote publiek terugwinnen door te focussen op innovatieve projecten:

Jet bashing en de schaamte om te vliegen hebben de luchtvaartmarkt getroffen, en de privéluchtvaart in het bijzonder. Als gevolg daarvan heeft een hele sector zijn positie moeten rechtvaardigen en een publiek terugwinnen dat niet zijn klantenbasis is. Dit is een hachelijke oefening in stijl, die alleen kan worden bereikt door communicatie en het goede voorbeeld te geven. Het grote publiek is niet de klantenkring van de zakenluchtvaart. Het heeft echter wel de macht, door de druk die het uitoefent, om het gedrag van zakelijke en particuliere klanten te beïnvloeden. Luchtvaartmakelaars zoals AEROAFFAIRES en luchtvaartmaatschappijen zijn zich hier terdege van bewust. Isabelle Clerc, CEO van AEROAFFAIRES, vertelt ons dat “het bezitten van een privéjet niet langer in de mode is. We zien een nieuwe trend. Om het grote publiek terug te winnen, beknibbelen de spelers in de luchtvaartindustrie niet op hun communicatie. Zo worden de initiatieven en toezeggingen van vliegtuigfabrikanten om hun ecologische voetafdruk te verkleinen onder de aandacht gebracht. De hele luchtvaartindustrie verbetert haar imago door te investeren in herbebossing en CO2-terugkoopprogramma’s. AEROAFFAIRES heeft op dit gebied een voortrekkersrol gespeeld door een sterk partnerschap aan te gaan met EcoTree.Er is één gunstig aspect aan jet bashing en dat is de versnelling van innovatie. De vliegtuigen van de toekomst doen hun intrede. De vele “groene vliegtuigprojecten”, zoals het eVtol-project en 10 andere innovatieve projecten, zijn helemaal in. Groen worden en de CO2-uitstoot verminderen zijn de belangrijkste uitdagingen voor vliegtuigfabrikanten in 2023 en daarna.

Het belang van een versneld gebruik van SAF in de luchtvaart in 2023.

SAF (Synthetic Aviation Fuel) is een alternatieve brandstof. Het wordt gemaakt van hernieuwbare bronnen zoals planten, algen en organisch afval. Het wordt geproduceerd door biomassa om te zetten in brandstof. Dit kan stappen omvatten zoals fermentatie, destillatie en katalyse. Een van de belangrijkste voordelen van FAS is dat het de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk vermindert in vergelijking met de traditionele brandstoffen die in de luchtvaart worden gebruikt. Er zijn een aantal redenen waarom het gebruik van FAS in de belangstelling staat. Het wordt gezien als een ideale oplossing om de milieu-impact van de luchtvaart te verminderen. De hele sector heeft zijn hoop gevestigd op deze nieuwe energie. Ten eerste kan SAF worden geproduceerd uit hernieuwbare bronnen. Dit betekent dat het niet bijdraagt aan de CO²-uitstoot die gepaard gaat met de extractie en raffinage van traditionele brandstoffen. Bovendien wordt FAS beschouwd als een vervangingsbrandstof die compatibel is met bestaande motoren. Je hoeft dus niet te investeren in dure technologie om het te kunnen gebruiken. Naar schattingzal tegen 2050 63% van de brandstof op SAF gebaseerd zijn. Deze groei is te danken aan de verplichtingen die de Europese Commissie aan de luchtvaartsector heeft opgelegd, maar er moet worden opgemerkt dat de productie van FAS nog niet voldoende ontwikkeld is om de traditionele brandstoffen volledig te vervangen. De productiekosten zijn nog steeds hoger dan voor traditionele brandstoffen. Het is daarom belangrijk om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. Het doel is om de SAF-productie te verhogen en dit alternatief toegankelijker en concurrerender te maken.

De noodzaak om over te schakelen op groene luchtvaart: de toekomst van de zakenluchtvaart waarborgen.

Het gebruik van privévliegtuigen voor zakenreizen draagt bij tot de uitstoot van broeikasgassen en luchtvervuiling. Bedrijven en particulieren die privévliegtuigen gebruiken, zijn zich steeds meer bewust van deze impact. Ze willen hun ecologische voetafdruk verkleinen door milieuvriendelijkere vliegtuigen te gebruiken en het aantal onnodige vluchten te beperken. Daarom moet de luchtvaartindustrie zich aanpassen aan deze uitdaging door ‘groene’ luchtvaart aan te bieden. Groene privéluchtvaart verwijst naar het gebruik van privévliegtuigen die het milieu minder belasten dan traditionele vliegtuigen. Er zijn verschillende manieren om deze doelstelling te bereiken:

  1. Gebruik van alternatieve brandstoffen: Het gebruik van alternatieve brandstoffen zoals FAS of elektriciteit kan de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderen.
  2. Verbetering van de brandstofefficiëntie: Groene vliegtuigen kunnen gebruik maken van technologieën die de brandstofefficiëntie verbeteren. Deze omvatten het gebruik van efficiëntere motoren, lichtgewicht materialen in de vliegtuigconstructie en geavanceerde energiebeheersystemen.
  3. Routeoptimalisatie: Groene vliegtuigen kunnen technologieën gebruiken om vliegroutes te optimaliseren. Hierdoor kunnen ze de vluchttijden en afstanden verkorten.
  4. Optimalisering van luchthavens: Grote namen in de luchthavenindustrie, zoals EDEIS AEROPORTS en Vinci AEROPORT, zetten zich in voor meer respect voor het milieu op luchthavens. Infrastructuren worden opnieuw ontworpen om de milieu-uitdagingen in hun geheel aan te gaan. Edeis heeft een GREEN BUILD’ing-dienst opgezet om groene luchthavens te ontwikkelen.

In 2023, ongelijke trends voor de zakenluchtvaart in de EU en de Verenigde Staten.

Zakelijke klanten zullen naar verwachting gebruik blijven maken van de zakenluchtvaart.

Het is moeilijk om met enige zekerheid te voorspellen wie de zakelijke luchtvaartklanten zullen zijn in 2023. Dit zal afhangen van veel factoren, zoals de evolutie van de wereldwijde economische situatie en reisbeperkingen in verband met de COVID-19 pandemie. We kunnen echter verwachten dat het klantenbestand van de zakenluchtvaart zal blijven diversifiëren. Hoe zal dit gebeuren? Naarmate bedrijven in verschillende sectoren en van verschillende grootte de voordelen ontdekken van het gebruik van privévliegtuigen voor zakenreizen,is het waarschijnlijk dat grote bedrijven privévliegtuigen zullen blijven gebruiken voor zakenreizen. Dit bespaart tijd en verhoogt de productiviteit. Kleinere bedrijven kunnen ook meer geneigd zijn om privévliegtuigen te gebruiken. De ontwikkeling van frequent flyer-programma’s, zoals de Flying Jet Card van AEROAFFAIRES, gaat steeds sneller. Andere praktijken, zoals fractionele privéjets en het delen van privéjets, worden steeds populairder en toegankelijker. In 2023 zal een van de opkomende trends in de zakenluchtvaartsector de aanhoudende vraag zijn van zakelijke klanten die overtuigd zijn van de voordelen van deze vorm van mobiliteit.

De terugkeer van buitenlandse klanten naar Europa.

Veel sectoren, waaronder het toerisme, de hotelsector en de zakenluchtvaart, hopen dat Aziatische en Amerikaanse klanten in 2023 een grote comeback zullen maken in Europa.Na 3 jaar van een streng covid-beleid, dat alle reizen naar het buitenland verbood, is de heropening van China’s grenzen uitstekend nieuws voor de zakenluchtvaart. Als gevolg hiervan zou deze markt een toename moeten zien in de vraag van en naar deze gebieden. Dit cijfer moet met de nodige voorzichtigheid worden benaderd, gezien de huidige situatie in China met betrekking tot Covid. De Chinezen geven wereldwijd het meest uit aan toerisme (255 miljard dollar alleen al in 2019), tegenover 127 miljard dollar voor de Amerikanen. De spelers in de zakenluchtvaart houden deze twee continenten nauwlettend in de gaten, wat de markt voor privéjets zou kunnen stimuleren. De komende maanden zullen beslissend zijn voor de bevestiging van deze trends voor 2023 in de sector van de zakenluchtvaart.

Concentratie en herstructurering van spelers in de zakenluchtvaartmarkt.

Met meer dan 2.000 spelers die de luchtvaartsector bedienen en 449.000 banen (in 2021), en gezien de onzekere wereldwijde context, zou de huidige gefragmenteerde privéluchtvaartmarkt in 2023 moeten blijven veranderen. Naar het voorbeeld van de overname van Air Hamburg door VistaJet in 2022 zou het aantal overnames en groeperingen in 2023 moeten toenemen. Deze concentratie van spelers zal de winstgevendheid van bepaalde luchtvaartmaatschappijen helpen garanderen. Op die manier kunnen de stijgende kosten en de optimalisering van de exploitatie- en onderhoudskosten van vliegtuigen beter worden opgevangen.

Vliegtuigfabrikanten werken hard om steeds innovatievere, steeds efficiëntere vliegtuigen aan te bieden.

Of het nu Boeing, Dassault of Gulfstream is, deze drie kolossen van de luchtvaartindustrie verdubbelen hun verbeeldingskracht om zich van de massa te onderscheiden. Dit stelt hen in staat om in de race te blijven voor de privéjetmarkt in 2023. Ze passen zich aan de uitdagingen van morgen aan en onthullen vliegtuigen die :

  • innovatiever
  • efficiënter
  • die steeds verder gaan
  • terwijl ze minder brandstof verbruiken en minder koolstof uitstoten.

In 2021 zal de Falcon 10X zijn opwachting maken, op de voet gevolgd door zijn concurrent, de Gulfstream G800. In 2022 laat Bombardier van zich horen met de aankondiging van de Global 8000. De productie en levering van privéjets is dus een trend die zich in 2023 zou moeten doorzetten op de zakenluchtvaartmarkt. Er wordt dan ook verwacht dat steeds meer technologische hoogstandjes zullen worden toegevoegd aan de vloot van vliegtuigen die beschikbaar zijn voor de privéluchtvaartsector.

Een stijgende prognose voor de Amerikaanse zakenluchtvaartmarkt.

Volgens Meeting Spotlight heeft ACJ (Airbus Coporate Jet) 100 Amerikaanse topmanagers ondervraagd over trends in de zakenluchtvaart in 2023. Deze bedrijven hebben een omzet van meer dan 500 miljoen dollar. Onder de respondenten bevonden zich CEO’s, CFO’s, directieleden en senior executives. Uit het onderzoek blijkt dat de zakenluchtvaartmarkt het goed zal blijven doen in 2023. Sterker nog, 89% van de ondervraagden denkt dat ze in 2023 opnieuw gebruik zullen maken van zakelijke luchtvaartdiensten. Ze erkennen dat ze sinds de crisis van Covid 19 “afhankelijk” zijn geworden van dit mobiliteitsmiddel, dat hen echte productiviteitswinsten biedt in vergelijking met de traditionele commerciële luchtvaart. In de Verenigde Staten zal de trend in de vraag naar privévluchten duidelijk goed zijn voor de zakenluchtvaart.

Welke conclusies kunnen we trekken uit de trends voor de zakenluchtvaart in 2023?

Zoals uit al deze trends blijkt, heeft 2023 veel verrassingen in petto voor de zakenluchtvaartsector. Met een gespannen geopolitieke context, een onrustige wereldeconomie en stijgende grondstofprijzen hoopt Europa op de terugkeer van Aziatische en Amerikaanse klanten om de vraag naar privéjetvluchten in 2023 op te drijven. De zakenluchtvaart heeft meer dan één truc achter de hand als ze haar imago wil herstellen en een rol wil blijven spelen in het mobiliteitslandschap van morgen. Voor AEROAFFAIRES wordt 2023 een jaar van versnelde groene groei. De luchtvaartmakelaar zal zijn inspanningen opdrijven door systematisch een reeks milieuvriendelijkere vliegtuigen voor te stellen (turboprops of vliegtuigen die gebruik maken van SAF). Tot slot zal het bedrijf, dat een pionier is in zijn inzet voor het milieu, zijn klanten blijven betrekken via het EcoTree-programma en de investering van zijn klanten in Franse bossen.Een privévlucht charteren? Ons team staat 24/7 klaar om al uw vragen te beantwoorden. Vraag snel een offerte aan via ons online offerteformulier of neem rechtstreeks contact met ons op per telefoon op +33 (0)1 44 09 91 82 of per e-mail op charter@aeroaffaires.com.