De epidemie van het coronavirus covid-19 heeft een aanzienlijke impact op het wereldwijde luchtverkeer. Commerciële luchtvaartmaatschappijen zijn tot stilstand gekomen en worden geconfronteerd met een ongekende crisis. De zakenluchtvaart is ook getroffen, maar heeft zich aangepast om haar activiteiten voort te zetten.
Zakenvliegtuigen: de beste oplossing voor bescherming
Vliegtuigen met gesloten ruimtes en drukke luchthaventerminals moeten tijdens de epidemie worden vermeden. Privéjets zijn de ideale oplossing geworden om in alle veiligheid te reizen.
Zakenjetmaatschappijen en privéterminals hebben allemaal nieuwe hygiënemaatregelen genomen om passagiers veilig te kunnen blijven vervoeren. Het personeel is ook getraind in het herkennen van symptomen en weet hoe te reageren.
En aangezien alle luchtvaartmaatschappijen hun commerciële routes hebben stopgezet, lijkt de zakenluchtvaart de laatst mogelijke optie voor vliegreizen.
Spelers in de zakenluchtvaart hebben hun activiteiten aangepast
De epidemie van het covid-19-coronavirus toont de belangrijke rol aan die privéjets kunnen spelen in tijden van crisis. Iedereen die betrokken is bij de zakenluchtvaart heeft zich gemobiliseerd om te helpen in de strijd tegen de pandemie.
Privéjets met grote deuren kunnen worden omgebouwd tot luchtambulances om patiënten te vervoeren. De Piaggio P180 Avanti bijvoorbeeld heeft sinds het begin van de crisis veel medische evacuatievluchten uitgevoerd in Frankrijk en Europa.
Privéjets zijn ook een oplossing voor mensen die in het buitenland gestrand zijn door de sluiting van de grenzen en de afname van lijnvluchten. AEROAFFAIRES heeft een belangrijke rol gespeeld bij de repatriëring van mensen die gestrand waren op Mauritius en Saint-Barthélemy.
Tot slot kunnen op maat gemaakte vliegtuigen worden gebruikt om medische apparatuur snel en zo dicht mogelijk bij de bestemming te vervoeren. Terwijl internationale vrachtvervoersbedrijven vooral lijnvluchten uitvoeren naar grote vrachtknooppunten, kunnen goederen dankzij de luchtvaart op maat ook naar kleine regionale luchthavens worden gevlogen.
Sommige privéjets met vrachtdeuren zijn uitgerust om medische apparatuur te vervoeren. AEROAFFAIRES heeft bijvoorbeeld ambulances uit India gevlogen.
Annuleringen deels gecompenseerd door nieuwe boekingen
Eind februari en begin maart was er een sterke stijging in boekingen. Deze stijging was voornamelijk het gevolg van aanvragen voor noodrepatriëring op een moment dat landen over de hele wereld hun grenzen sloten.
De vraag naar medische vluchten en medische repatriëring neemt ook toe. Het charteren van medische vliegtuigen maakt het mogelijk om bepaalde ziekenhuizen te ontlasten. De vraag naar vrachtvliegtuigen is ook erg groot. Landen over de hele wereld sturen medische apparatuur. De behoefte aan luchtvracht is nog nooit zo groot geweest.
We zien ook de opkomst van een nieuwe klantenkring, die nog nooit in een privéjet heeft gevlogen. Richard Zaher, directeur van een Amerikaanse privéjetmaatschappij, zegt: “Onze trouwste klanten reizen zoals gewoonlijk met een privéjet. We zien echter een toestroom van klanten, waarvan de meerderheid nog nooit eerder in een zakenjet heeft gevlogen. In deze onrustige en onzekere tijden zijn velen bereid om meer te betalen om commerciële luchthavens te omzeilen.
De CEO legt uit dat er twee basisfactoren ten grondslag liggen aan deze compensatie. De eerste is de angst van klanten voor de vliegomstandigheden op commerciële routes, die in plaats daarvan kiezen voor privévluchten weg van de drukte. De tweede factor komt van passagiers in noodsituaties en betreft repatriëringsvluchten.
Toch heeft de sector ook te maken met veel annuleringen. Veel bedrijven hebben hun zakenreizen geannuleerd. Rijke toeristen hebben hun vakantie geannuleerd. En ook sportteams die voor wedstrijden moesten reizen, hebben hun plannen moeten laten varen.

Veranderende regels maken het moeilijk om vluchten te plannen
Staten, regelgevende instanties op het gebied van luchtvervoer en luchthavens veranderen regelmatig hun regels. Het is moeilijker dan normaal om vliegvergunningen te krijgen voor luchtmakelaars.
Bovendien verschillen de regels van land tot land. Sommige Europese landen, zoals Bulgarije en Zwitserland, verbieden bijvoorbeeld passagiers die vanuit Frankrijk komen.
Over het algemeen moet je, om met een privéjet te kunnen reizen, kunnen bewijzen dat je hoofdverblijfplaats op de bestemming is, dat je niet besmet bent met covid-19, of dat je een speciale autorisatie hebt, bijvoorbeeld omdat je arts bent.
Luchthavens gesloten maar nog wel beschikbaar
Veel luchthavens hebben uit veiligheidsoverwegingen besloten hun deuren te sluiten en commercieel verkeer te verbieden. De meeste zijn echter nog wel beschikbaar voor vluchten waarbij medisch patiëntenvervoer of vrachtvervoer betrokken is.
De luchthaven Paris-Orly, een van de grootste luchthavens in Europa, is nu gesloten voor passagiers maar verwelkomt nog steeds privéjets voor patiëntentransfers. De luchthaven Parijs-Vatry is sinds het begin van de crisis een centraal knooppunt voor vrachtverkeer geworden. Op zondag 19 april verwelkomde het ’s werelds grootste vrachtvliegtuig, de Antonov An-225. Dit vliegtuig, gecharterd door een privébedrijf, werd gebruikt om meer dan 150 ton medisch materiaal af te leveren, waaronder 8 miljoen maskers. Meewerken aan de logistiek van het transport van het vaccin tegen het coronavirus is ook een van de uitdagingen waar luchthavens vandaag de dag voor staan.
De zakenluchtvaart herstelt zich na de epidemie
Zoals alle sectoren is ook de zakenluchtvaart getroffen door deze pandemie. Zoals de heer Tang, CEO van een privéjetmaatschappij in Hongkong, uitlegt, is er een algemene ongerustheid. “Naarmate steeds meer landen hun grenzen sluiten, zal het steeds moeilijker worden om vliegtuigen te gebruiken, zelfs privéjets”, vreest hij.
Deze sector is er echter in geslaagd om zich aan te passen en speelt nu een belangrijke rol in de strijd tegen het covid-19-coronavirus. De flexibiliteit van de op maat gemaakte vliegsector zal deze sector in staat stellen om zich na de crisis te herstellen. Privéjets zullen bijdragen aan het herstel van de wereldwijde economische activiteit. Bedrijven en topmanagers zullen meer moeten reizen dan voor de crisis. En privéjets zullen meer dan ooit een oplossing zijn om zich veilig te verplaatsen.