De ruimte is altijd al een bron van fascinatie geweest voor de mensheid. Er zijn nog veel vragen over de kosmos die onze planeet omringt. Op dit gebied is opmerkelijke vooruitgang geboekt. Ze hebben hun stempel gedrukt op de 20e eeuw, met name Neil Armstrong, die in 1966 als eerste man op de maan liep.
Deze ontdekkingen, die gewoonlijk voorbehouden zijn aan astronauten, openen een nieuwe deur, die van een reis naar een gebied dat relatief onzeker blijft.
Met de vooruitgang in de ruimtevaartsector wordt ruimtereizen een steeds populairdere optie voor de zeer rijken. Velen van hen hebben besloten om zich op dit gebied te positioneren, met de wens om het heelal in te reizen om meer te ontdekken over wat ons omringt. Sommigen gaan zelfs nog verder en willen deze unieke ervaring delen met particulieren.
Zonder het te beseffen ontstaat er een nieuwe vorm van toerisme. Deze ambitie leidt tot een race om ruimtetoerisme te ontwikkelen. De race is bijzonder intens tussen twee mannen, Jeff BEZOS en Richard BRANSON, die een oorlog voeren om te zien wie als eerste naar de kosmos zal reizen. Een derde man, Elon Musk, heeft zijn laatste woord nog niet gezegd, ondanks een paar tegenslagen.
Foto’s Space X
Jeff BEZOS, Richard BRANSON & Elon MUSK, drie mannen en een verlangen om ruimtetoerisme te democratiseren
Jeff BEZOS bereikte succes door het bedenken en creëren van een bedrijf dat we allemaal kennen: AMAZON: AMAZON. Als oprichter en hoofdaandeelhouder was hij tot voor kort ook voorzitter en CEO van het bedrijf. Vandaag de dag is deze Amerikaan de rijkste man ter wereld volgens het beroemde tijdschrift Forbes, met een fortuin dat wordt geschat op meer dan 200 miljard dollar.In 2000 richtte hij een nieuw bedrijf op , Blue Origin, met als doel de toegang tot de ruimte te democratiseren door technologische vooruitgang mogelijk te maken. Zijn visie is de New Gleen, een draagraket voor zware lasten die in 2022 zijn eerste vlucht moet maken, met een prijskaartje tussen de 200.000 en 300.000 dollar.
Foto krediet @blueorigin
Richard BRANSON maakte naam met zijn Britse merk Virgin Group, waarvan sommige activiteiten gericht zijn op luchtvaartmaatschappijen.In 2004 richtte hij Virgin Galacticop , een bedrijf dat suborbitale vluchten wil verkopen. Op 11 juli 2021 zal hij de eerste miljardair worden die naar de rand van de ruimte reist aan boord van de “VVS Unity”, die door zijn bedrijf is gemaakt.Om een paar minuten in de ruimte te zijn, moet je 200.000 dollarbetalen .
Foto krediet @virgingalactic
Tot slot wil Elon MUSK, de voorzitter van Tesla, ook een rol spelen in het ruimtetoerisme. De CEO richtte in 2002Space Xop , een bedrijf dat een contract in de wacht sleepte om vracht te vervoeren met NASA. Deze miljardair lijkt echter iets achter te lopen op zijn andere concurrenten.Nadat hij stiekem de positie van rijkste man ter wereld had ingenomen, vóór Jeff BEZOS, is hij nu de op twee na rijkste persoon op aarde.Een plaats aan boord van de Crew Dragon Demo-1 kost $250.000.
Foto krediet @spacex
Virgin Galactic en Blue Origin, twee bedrijven die hun eerste vlucht gaan maken in juli 2021
Richard BRANSON maakt zijn eerste vlucht slechts een paar dagen voor Jeff BEZOS.Op 11 juli 2021 kreeg de Brit eindelijk zijn eerste voorproefje van “een once-in-a-lifetime ervaring”. Om 16.41 uur (Amerikaanse tijd) steeg Richard BRANSON op met zijn team van twee piloten en drie specialisten vanaf Spaceport America in New Mexico. Tijdens de vlucht bereikten ze de grens van de atmosfeer, op 80 kilometer, voordat ze stegen naar 86 kilometer.Dit was niet de eerste ruimtereis voor deze miljardair. In 2000 had hij al de kans om de sensatie te ervaren aan boord van een Russische raket. Dit was echter de eerste keer dat iemand met zijn eigen vliegtuig de ruimte in ging.
Foto krediet @richardbranson
9 dagen later was de Amerikaan ook van plan om zijn eigen vlucht te maken, op 20 juli, met de raket die “New Shepard” werd gedoopt. De Amazon-oprichter en zijn broer zullen aan boord zijn, met als een van de doelen om een hoogte van 100 kilometer te bereiken. Blue Origin is ook in het nieuws omdat het ’s werelds jongste astronaut zal sturen, Olivier DAERMEN, slechts 18.Hoewel Richard BRANSON Jeff BEZOS heeft ingehaald, lijken de twee mannen geen concurrenten van elkaar te zijn. De maker van AMAZON feliciteerde zijn tegenhanger op Instagram.Deze twee vluchten zijn zeker niet onbelangrijk. Ze hebben de concurrentie op het gebied van ruimtetoerisme versneld.
Bovendien werd op 15 juli onthuld dat Elon MUSK een plaats had geboekt op een vlucht met Virgin Galactic. Deze actie accentueerde de rivaliteit op dit gebied, vooral met Jeff BEZOS, die de eerste man wilde zijn die zijn raket lanceerde. Het resultaat is een vriendschap tussen Richard BRANSON en Elon MUSK.
Waar staat Frankrijk in het ruimtetoerisme? Een Frans bedrijf breekt met het traditionele ruimtetoerisme met ballonnen die de stratosfeer in kunnen: Zephalto.
Dit jonge Franse bedrijf is opgericht in 2012 en is sinds 2016 bezig met de ontwikkeling van “Céleste”, een ballon die in de stratosfeer kan vliegen. Het project is al goed op weg naar ontwikkeling. Er zijn al verschillende prototypes en testvluchten uitgevoerd. De eerste toeristische vaarten zouden in 2024 operationeel moeten zijn. Een groot verschil met andere aanbiedingen is de lage koolstofvoetafdruk. Voor de werking gebruikt de ballon draaggas in combinatie met zonne-energie.
Foto krediet @Zephalto
Zephalto is echter niet de enige die toeristen de ruimte in wil sturen met ballonnen. In de Verenigde Staten wilSpace Perspective al in 2024 de eerste commerciële vluchten maken.
Enkele cijfers om de inzet van ruimtetoerisme te begrijpen
Tegen 2022 wil Virgin Galactic 400 vluchten per jaar aanbieden om het ruimtetoerisme te ontdekken en te ontwikkelen. Er zijn al meer dan 600 tickets verkocht, in meer dan 60 verschillende landen. Maar een ticket naar het heelal kopen is erg duur. Een ticket kost tussen de 200.000 en 250.000 dollar. Er wordt gezegd dat meer dan 50.000 mensen geïnteresseerd zijn in het ontdekken van de ruimte. Hoewel deze prijs niet voor iedereen toegankelijk is, zijn sommige mensen bereid om krankzinnige bedragen te betalen om een stoel aan boord te hebben, zoals een man die 28 miljoen dollar betaalde om Jeff Bezos te vergezellen tijdens de vlucht op 20 juli 2021.
Onze luchtvaartexperts staan 24/7 tot uw dienst voor uw privévlucht op +33 (0) 1 44 09 91 82. Aarzel niet om onze online offerte te gebruiken om een prijsraming te krijgen voor uw privévlucht.