Als je je voorbereidt op een vliegreis, neem je vaak alvast een trui mee voor onderweg. De cabine is altijd voorzien van airconditioning en is erg koel. Dus om niet ziek te worden, bedekken we ons, vooral als we terugkomen van een zomerbestemming.
Maar waarom is het interieur zo geklimatiseerd?
Het slechte nieuws is dat de temperatuur binnen niet stijgt. Ondanks het risico om verkouden te worden, is deze ventilatie noodzakelijk voor ieders gezondheid.Paradoxaal genoeg voorkomt het dat we ernstiger ziek worden, door de verspreiding van ziektekiemen in de cabine te voorkomen.Bovendien houdt het airconditioningsysteem de temperatuur constant zonder dat deze stijgt, om het risico op hypoxie onder de passagierste beperken .
Waarom blijft de airconditioning aan in vliegtuigen tijdens vluchten?
Het airconditioningsysteem regenereert de lucht in de cabine.
Oorspronkelijk werden de eerste commerciële vluchten volledig geventileerd, maar deze gewoonte is geleidelijk aan verloren gegaan. Deze actie is duur, want het verbruikt veel brandstof.
Het is echter nog steeds belangrijk om het passagierscompartiment te ventileren, omdat de aanwezigheid van meerdere mensen in een kleine ruimte de uitstoot van kooldioxide concentreert.
Ondanks de ongemakken die ventilatie met zich meebrengt (de kou, het risico om verkouden te worden en het lawaai), moet je het niet uitschakelen, want het voorkomt dat je ziek wordt. Airconditioning beperkt de verspreiding van besmettelijke ziekten door de ontwikkeling van microben tegen te gaan.Sommige mensen zijn gevoeliger voor de warmte en de druk in de lucht en kunnen daardoor last krijgen van hypoxie. Het handhaven van een koele temperatuur helpt daarom om het risico op ongemak in de lucht te beperken, wat moeilijk te beheren zou zijn voor een team midden in een vlucht.
Hoe werkt het ventilatiesysteem?
Het aantal airconditioningzones varieert naargelang de grootte en het type van het vliegtuig. Hoe langer de vlucht, hoe groter het ventilatiesysteem.
De lucht die door de ventilatoren stroomt, wordt gefilterd door het HEPA-systeem (High Efficiency Particulate Air), waardoor meer dan 99% van de deeltjes zoals microben en virussen wordt verwijderd.
De zeer krachtige lucht in de cabine wordt gemiddeld elke drie minuten gerecycled. In feite passeert 10 tot 50% van de lucht 20 tot 30 keer per uur door het systeem.Vliegtuigen zijn al sinds de jaren 80 uitgerust met dit systeem. Airconditioning werd aanvankelijk gebruikt toen roken aan boord was toegestaan, maar werd ook ontworpen om de luchtkwaliteit voor passagiers te verbeteren. Bovendien, omdat de lucht van nature droog is, bevochtigt airconditioning de lucht, waardoor een onzichtbare barrière voor bacteriën ontstaat.
Verspreidt airconditioning COVID-19?
Een effectief ventilatiesysteem voorkomt dat het virus zich verspreidt. In feite is het risico extreem laag, aangezien de luchtkwaliteit dicht in de buurt komt van die in een ziekenhuisomgeving. 99,95% van de deeltjes wordt uitgefilterd dankzij de HEPA-technologie, waaronder het SARS-CoV-2-virus, dat verantwoordelijk is voor COVID-19. Ook al is het risico op besmetting laag, er zijn enkele gevallen geregistreerd tijdens vluchten als gevolg van overbevolking.Deze besmettingen werden veroorzaakt doordat sommige passagiers geen maskers droegen, maar ook doordat het ventilatiesysteem werd uitgeschakeld tijdens een tussenstop.
Als het ventilatiesysteem aan staat, is het risico op besmetting erg klein. Daarom is het dragen van een masker aan boord van vliegtuigen verplicht en moeten de barrièremaatregelen worden versterkt.
In het licht van de verspreiding van COVID-19 lijken privéjets een oplossing om besmetting te vermijden.
De pandemie legde de zaken stil in 2020 en vertraagde sterk in 2021. De commerciële luchtvaart werd hard getroffen, in tegenstelling tot de privéluchtvaart, die de zaken met 20% zag toenemen. In feite zijn er veel redenen waarom sommige individuen zich tot deze optie hebben gewend. Voor het charteren van een privéjet gelden dezelfde regels als voor een commerciële vlucht.Ten eerste zijn er diensten ontwikkeld, zoals medische repatriëring. Daarnaast bieden privéjets nog andere voordelen ten opzichte van de COVID-19.Hetaantalmensen aan boord is veel groter. Het aantal mensen aan boord is veel lager dan op een commerciële vlucht, maar bovenal kennen de passagiers elkaar. Bovendien worden alle maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan (geavanceerde ontsmetting, ventilatiesysteem, enz.), zodat het risico op besmetting zo goed als nihilis. Tot slot bieden privéjets nog steeds een grote flexibiliteit en een service op maat van de klant.Onze luchtvaartexperts staan 24 uur per dag, 7 dagen per week tot uw dienst voor uw privévlucht op +33 (0) 1 44 09 91 82. Aarzel niet om onze online offerte te gebruiken om een prijsraming te krijgen voor uw privévlucht.